O publikaciji – FAQ

1. Kaj je Podoba-Glasba?

Podoba-Glasba je spletna revija za umetnost glasbenega videa. Z drugimi besedami – je prva slovenska publikacija, namenjena izključno glasbenim videospotom.

2. Od kod ime Podoba-Glasba?

Koncept podobe-glasbe je izpeljanka iz filmske taksonomije francoskega filozofa Gillesa Deleuza. Poleg tega pa izraz simbolizira tudi popolno ravnovesje med podobo in glasbo (celo isto število črk imata!), kar videospot s svojim dvojnim avtorstvom (pol glasba, pol film) v bistvu je. Vezaj na sredini zgolj poudarja to močno povezavo med vizualnim in zvočnim delom.

3. Kdaj je bila Podoba-Glasba ustanovljena?

Začetek Podobe-Glasbe sega v začetek leta 2009. Takrat so se kazali prvi obrisi današnje spletne revije, kot smo kot gostujoča rubrika s posameznimi prispevki o glasbenem videospotu gostovali na spletni strani Fimuthe: Film, Music and Theory. Prvo leto je služilo kot nekakšen preizkus tega, ali ima pisanje o videospotih sploh smisel v majhnem slovenskem prostoru. Izkazalo se je, da je to področje veliko širše in bogatejše, kot se je sprva zdelo, zato je bila novembra 2009 ustanovljena samostojna spletna stran v današnji obliki, ki se sistematično ukvarja s sedanjostjo, zgodovino in teorijo glasbenega videospota. Po vpisu v razvid medijev na Ministrstvu za kulturo je 27. februarja 2010 Podoba-Glasba lahko tudi v praksi začela delovati kot uradno registrirani spletni medij.

4. Ali izhaja Podoba-Glasba tudi kot časopis v tiskani obliki?

Ne, Podoba-Glasba je samo spletna publikacija, vendar je uradno registrirana in vpisana v razvid medijev na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Da, Podoba-Glasba od novembra 2011 izhaja tudi v tiskani obliki. Revija bo izhajala predvidoma dvakrat letno in je brezplačna. Če želiš svoj izvod, nam piši, ali pa revijo prelistaj v kakšni izmed slovenskih knjižnic.

5. Zakaj ste ustanovili Podobo-Glasbo, če je na spletu cel kup strani, kjer lahko gledam videospote (YouTube, Vimeo, Mojvideo ipd.)?

Zato, ker Podoba-Glasba ni arhiv videospotov. Podoba-Glasba ne ponuja vsega in povprek, kar najdemo na spletu, pač pa izberemo samo najboljše, kaj svet glasbenih videospotov ponuja. Poleg tega veliko pozornosti namenjamo sodobnim trendom, izpostavljamo pa tudi režiserje glasbenih videospotov. Glasbeni videospot je v zadnjih 25 letih postal ena najvplivnejših oblik vizualnega ustvarjanja, a televizijske postaje njihovim režiserjem praktično ne namenjajo nič prostora in celo ne navajajo, kateri režiser je naredil kateri videospot. Mi počnemo prav to.

6. Kakšne videospote objavljate?

Na Podobi-Glasbi boste našli uradne videospote, ki jih izdajajo glasbene založbe ali glasbeni izvajalci sami. Posnetki v živo ne pridejo v poštev, ker to ni glasbeni videospot, podobno velja za tako imenovane “fan videe”. Izpostavljati poskušamo tisto, kar je v svetu glasbenih videospotov najboljšega, inovativnega ali zanimivega, ne glede na to, ali gre za pop, heavy metal, rap ali kakršnokoli drugo zvrst glasbe.

7. Ali pišete tudi o slovenskih videospotih in slovenskih režiserjih?

Seveda – vse, kar je na slovenski sceni zanimivega in kakovostnega. Če mislite, da smo kaj pomembnega izpustili, nas pocukajte za rokav.

8. Ali obstajajo podobne spletne strani?

V Sloveniji ne. Tudi v tujini jih je bolj malo. V državah, kjer je ta scena najbolj razvita (VB, Francija, ZDA), imajo ponavadi tiskane revije, ki govorijo o oglaševalski industriji, kamor potem malce površno vključijo tudi videospote. Na spletu pa sicer obstaja mnogo strani v obliki bloga ali foruma, ki izpostavljajo nove in dobre videospote, a redko kdo to počne zares sistematično.

9. Zakaj bi prišel na Podobo-Glasbo, da si ogledam nove videospote, če lahko enostavno vključim TV in jih gledam tam?

Že to prepričanje, da TV postaje vrtijo najboljše, kar svet glasbenih videov lahko ponudi, je zmotno. Televizijske postaje se morajo nenehno prilagajati komercialnim interesom in marsikaj zanimivega tam enostavno izpustijo. Glasbeni videospot se poleg tega vse bolj seli na splet in oblika spletne revije je najbolj primerna oblika, s katero zajemamo vse, kar se inovativnega in zanimivega zgodi v svetu glasbenega videa.

10. Kaj je to »Podoba-Glasba v živo«?

Podoba-Glasba v živo so projekcije glasbenih videospotov na velikem platnu, ki jih prirejamo s partnerji. Od leta 2010 naprej smo gostovali v Kinu Udarnik v Mariboru, Kinodvoru v Ljubljani, na Filofestu, Ekranovi mali šoli pogleda, na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe), festivalu Carniola, Hiši Layer v Kranju pa z našim programom potekajo mesečne projekcije najboljših glasbenih videospotov.

11. Kdo je urednik Podobe-Glasbe?

Urednik Podobe-Glasbe je Matic Majcen, neodvisni filmski kritik.

12. Ali se lahko na kakršen koli način priključim spletni reviji?

Seveda. Vedno smo odprti za nove pisce in sodelavce. Pišite nam.

13. Ali Podoba-Glasba deluje na profitni osnovi?

Ne, delujemo kot neprofitno društvo. To v praksi pomeni, da so vsi, ki so kdajkoli sodelovali za Podobo-Glasbo, to počeli iz lastnega entuziazma in ker se navdušujejo nad glasbenimi videospoti.

14. Kako lahko podprem vaš projekt?

Že to, da se nam pridružite na Facebooku, napišete kakšen kometar ali delite povezavo z vašimi prijatelji nam predstavlja dovolj dobro zagotovilo, da bo Podoba-Glasba tudi v naprej rasla in pridobivala nove bralce.