30 najboljših videospotov leta 2011

Leta 2011 se je na mednarodni videospotovski sceni nadaljeval trend, ki se je začel že takoj po nastanku YouTubea: na eni strani imamo visokoprodukcijske izdelke velikih založb in globalnih glasbenih zvezd, na drugi pa gverilske, do-it-yourself izdelke, ki v glavnem ciljajo le na spletno distribucijo. Ene z drugim je sila težko primerjati, ker imajo povsem drugačne cilje, a vseeno smo poskušali v ta seznam zaobjeti najboljše iz obeh svetov.

Nekako se ne moremo izgubiti občutka, da leto 2011 ni bilo tako dobro videospotovsko leto kot lansko. Čeprav je bila tudi letos cela vrsta odličnih izdelkov, pa je lani naš seznam kar buhtel od izvirnosti in ustvarjalnosti, medtem ko je letos na njem več ustaljenih glasbenih imen. Pa vseeno – teh 30 videospotov, ki so našteti spodaj, so še vedno odlični in vredni ogleda.

SEZNAM JE V ABECEDNEM VRSTNEM REDU.

KLIKNI NA NASLOV PESMI ZA POVEZAVO DO POSAMEZNEGA ČLANKA.

Battles – Ice Cream

Prvih 50 sekund videa Ice Cream je šlo neposredno v anale glasbenega videa. Česa tako norega, a hkrati prebrisanega, svet glasbenega videa še ni videl. Za vso to norčijo se seveda skriva španska režiserska skupina CANADA, ki je najbolj zaznamovala letošnje leto, tudi z nagrado za najboljšega režiserja na angleških glasbenih video nagradah.
 

Ice Cream je prejel naziv videospot meseca maja na Podobi-Glasbi.

Battles – My Machines

Najboljši spoti so včasih najbolj preprosti. Battles so zgoraj opisanega Ice Cream nato nasledili s še enim odličnim videom, tokrat za My Machines, na katerem gostuje legenda elektro-popa Gary Numan. In pa seveda moški, ki nikakor ne zna hoditi po tekočih stopnicah. Humor, pomešan z enkratno fotografijo in distančnim vzdušjem sestavljajo ta odličen videospot.

Naprej