15 slovenskih videospotov leta 2017

Slovenski glasbeni videospot je v letu 2017 naredil velik korak naprej. Izbirati najboljše domače videospote leta zdaj ne pomeni več mučnega iskanja česarkoli, kar bi vsaj približno lahko bilo solidno, temveč smo naenkrat dobili sceno, ki je polna kakovostnih izdelkov. Razlog? Režiserji in režiserke, kakršna je v prvi vrsti Kukla, so pokazali, da se da z nekaj truda tudi pri nas posneti vrhunske videe, ki so povsem na nivoju zahodne produkcije. Hkrati s tem pa prihajajo glasbeniki, ki vedno bolj sledijo lastni viziji kot pa zadovoljevanju zapečkarskega slovenskega občinstva. In nenazadnje, temu trendu so se začele prilagajati tudi filmske ekipe, ki so bolj vešče doseganja spolirane estetike in vizualnega izražanja nasploh. Da bi proslavili ta novi preporod slovenskega videa, smo izbor najboljših domačih videospotov leta razširili na 15. Ob tem pa držimo pesti, da to ni zgolj dobra letina, temveč trajnejši premik na bolje.

Kar sledi, ni lestvica, temveč izbor. Videospoti v njem so enakovredni.

Seznam je v abecednem vrstnem redu.

Inmate – Breakout Season

Režiser Marko Duplišak, ki redno ustvarja videospote za skupino Inmate, je z videospotom Breakout Season posnel najboljši video za to skupino do sedaj. V njem je sicer imitiral velikokrat videno metal/hard rock estetiko, vendar pa je dokazal, da gre za nesmrten recept, ki še vedno deluje. Še posebej takrat, kadar je dobro narejena. Komad prav po zaslugi videa dobi dodatno udarnost, kar je vedno znak, da je režiser dobro opravil svoje delo.

 

Koala Voice – Vede premikanja

Skupina Koala Voice se je že tretje lepo zapored uvrstila na našo lestvico najboljših videospotov leta, s čimer so dokončno postali sinonim za kakovosten video na domači sceni. V spotu Vede premikanja so uporniško zgodbo o Bonnie in Clyde prenesli v domače okolje, in to na zelo izviren način. Za videospotom stoji ekipa z režiserjem Matevžem Jermanom na čelu, ki je lani zanje naredila ravno tako odlični video Stranger’s Tides.

 

КУКЛА – Crne oči

Brez Kukle si v tem trenutku ni moč predstavljati glasbenega videa v Sloveniji. Prebojna režiserka je skorajda lastnoročno poskrbela za preporod celotne scene. Ampak zdaj, ko poskušajo njen slog kopirati tudi drugi, Kukla še naprej izkazuje tolikšno mero izvirnosti, da je drugim povsem nedosegljiva. V videu za komad Crne oči je na delu še enkrat več njeno genialno oko za karizmatične podobe, s katerim pokaže, da njen uspeh leži na resničnem talentu, ne pa zgolj na majhnem naboru vizualnih trikov. 

Matter & persons from porlock – Mana

Režiser Blaž Završnik je sicer bolj znan kot filmski režiser celovečercev, kot sta Pot v raj ter Julija in Alfa Romeo, za tole fascinantno sodelovanje med skupinama Matter in persons from porlock pa se je prelevil tudi v videospotovskega. V skladu z njegovim poreklom ima film bistveno bolj pripovedno premiso kot ostali videi skupine Matter, a gre vseeno za še enega v vrsti izvrstnih videov te skupine. Zdi se, da se kljub menjavam režiserja vse, česar se dotakne skupina Matter, ta hip prelevi v zlato.

Matter – Bejrut

In da bi potrdili, da gre za prvo glasbeno ime na domači spotovski sceni, je tu še boljši video skupine Matter, ki je še toliko bolj kot Mana podoben njihovim prejšnjim izdelkom. Prav takšna mešanica anti-narativnosti, vrhunske estetike in poudarka na karakterju najbolj uteleša njihov slog in režiser Jan Senčur je s svojim podjetjem Gliser v tem videu to naravnanost izpilil do popolnosti.

 

Mistermarsh – Vojak

Na naši lestvici najboljših slovenskih videov poskušamo vsako leto uvrstiti vsaj en animiran videospot. Letos gre to častno mesto videu za komad Vojak Martina Štibernika oziroma Mistermarsha. Ta spot poganja zares izvrstna skladba, ki tematizira tragično stanje človeštva, animatorka Irena Režek pa je besedilo uprizorila z nekaj monumentalnimi prizori, ki s svojim pridihom temačnosti vsekakor ponujajo nekaj povsem drugačnega od večine pop glasbe na domači sceni.

Muff – Bit

Muffovci se prav tako vračajo v naš izbor, in sicer prvič po letu 2014. V letu 2017 je skupina posnela dva zelo dobra videospota LV in Bit. Menimo, da je slednji nekoliko boljši, vseeno pa je skupina Muff že dlje časa ena tistih, na katero je vedno moč računati, da bo svoje single opremila z dobrim videospotom. Bit sicer ubira dokaj konvencionalno pot, vendar pa ga skulirana kulisa dviga iz povprečja. Da vrhunske produkcije glasbe sploh ne omenjamo. 

Nika Perunović & Gregor Zemljič – Ljubezen je tovarna

Drugi Kuklin videospot v letošnjem izboru je režiserka na naši predpremierni projekciji označila za “flower porn”. Video morda res vsebuje obilje rož, ampak v njem je dobrih še veliko drugih stvari. Režija, fotografija in montaža so domala popolni, zato je prav z veseljem gledati domač video, ki bi ga lahko dejansko brez vsakršnih zadržkov predvajale največje svetovne glasbene televizije. Slovenski videospot leta. 

Nipke – Bejba iz neta

Filmska ekipa Božo ProdaKšn G, ki je lani za Nipkeja posnela viralni hit Noben me ne razumeje letos še enkrat zbrala moči in za raperja naredila še en ravno tako dober izdelek. Bejba iz neta se sicer ne trudi skrivati, da gre v prvi vrsti za oglasno sporočilo, ampak je režija povprek celotnega videa tako brezhibna, da gledalca s pomočjo dinamične zgodbe zabava od prve do zadnje sekunde. Nipke s svojo ekipo v tem trenutku ne pozna nikakršnih ovir.

 

Sheby – Furanje nikamor

Še posebej razveseljiv stranski produkt preporoda slovenskega videa je, da imajo v njem pomembno vlogo tudi ženski liki. Sheby in njena ekipa se je preko režiserja Žige Radulja zgledovala po estetiki filma Banda punc ter je okus pariškega predmestja, kakor ga vidi skupina uporniških deklet, pripeljala še v naše urbano okolje. Ni potrebno poudarjati, da jim je to zelo dobro uspelo in da takšen vizualni izraz močnega ženskega karakterja domača scena še kako potrebuje.

SMRT BOGA IN OTROK – Tipi so pičke

Podobno kot Shebyjin izdelek je že dva meseca prej videospot Tipi so pičke še toliko bolj monumentalno pokazal sredinec v obraz dominantne patriarhalnosti, ob tem pa odklonilen odnos nadgradil še z izpiljeno urbano estetiko. To je še drugi videospot režiserja Matevža Jermana v letošnjem izboru, ki ga je v tem primeru sorežiral z Ester Ivakič. Najbolj komično pri odzivu na ta odličen video pa je, da so podobe mladostniškega razgrajanja in homoseksualne ljubezni v našem okolju v letu 2017 še vedno prepoznane kot “kontroverzne.”

Stray Train – Heading For The Sun

Edina glasbena zasedba, ki se je v letošnjem izboru po pomoč zatekla v tujino, je skupina Stray Train. Ta je za režijo videospota Heading For The Sun angažirala hrvaško režiserko Marcello Zanki, ki je zanje pod Nanosom poustvarila nekaj ameriškega pridiha v rock videu. V preteklosti so pri nas takšni poskusi gladko spodleteli, tale video pa je ravno zaradi izpodbijanja stereotipov o domači sceni nadvse spoštovanja vreden. 

Tabu – Nabiralka zvezd

Tabujevci so že tako prekaljeno ime na domači sceni, da se zavedajo pomembnosti dobrega videospota v pop glasbi. Skladba Nabiralka zvezd je bil eden osrednjih pop hitov leta 2017 v Sloveniji, videospot pa povsem dostojno sledi temu statusu. Skozi kopico privlačnih prizorov je v ospredje potisnjen lik pevke Eve Beus, s katero je skupina javnosti pokazala, da kljub spremembam v zasedbi še naprej ostaja zagotovilo glasbene kakovosti s prepoznavnim ženskim vokalom na čelu.  

Tori Tango – Sangue nero

Najprijetnejše videospotovsko presenečenje leta prihaja iz Zasavja. Jure Tori je s skladbo Sangue Nero posnel posvetilo svoji rodni pokrajini, videospot pa je po zaslugi režiserja Matica Oblaka dobil zelo izvirno podobo. Plesna kader-sekvenca se namreč odvije v rudarskem kompleksu v Trbovlju, s čimer režiser poveže zgodovino in umetnost. Spot ima tudi zelo privlačno barvno kuliso in prav osvežujoče je, da je slovenska scena dobila tudi kakšen kakovosten video iz kakšne manj popularne glasbene zvrsti. 

Zlatko – Kompromis

Videospoti Zlatana Čordića – Zlatka praviloma niso ravno sinonim izvirnosti in vrhunske estetike, a njegov video za komad Kompromis je očitna izjema v njegovi videografiji. Režiser Mark Pirc je s svojim podjetjem Studio 7 raperjevemu besedilu o obilju deklet nadel privlačno podobo, ki jo posebno delajo predvsem bliskoviti in ponavljajoči flashbacki. Kratko, a zares posrečeno gostovanje Vida Valiča naredi ta video še za stopničko boljši.