10 slovenskih videospotov leta 2016

Slovenska glasbena video scena je tudi v letu 2016 bolj ali manj cepljala na mestu. V ospredju je podobno kot lani nekaj razmeroma novih glasbenih imen (Koala Voice, Matter), za katerimi stojijo zelo dobre filmske ekipe, veliki izvajalci iz preteklosti pa v videe ne vlagajo več toliko kot pred desetletjem. Vse ostalo, torej velika večina domače scene, pa je še vedno zapolnjena s skoraj amaterskimi izdelki, ki jih praviloma krasi nepoznavanje sodobnih trendov in, kar je še huje, kronično slab okus. Pravzaprav je že skoraj neverjetno, da so glasbeniki, ki svojo glasbo domnevno ustvarjajo “z velikim srcem”, svojim stvaritvam še vedno pripravljeni nadeti tako trashovsko vizualno plat. Karkorkoli – to na slovenski sceni še zdaleč niso problemi, ki bi bili novi in tudi rešili se ne bodo iz enega leta v drugo. Vsekakor je potrebno slaviti tiste, ki so se v minulem letu trudili narediti nekaj nadpovprečnega ali dobrega, in spodnji seznam našteva tiste, ki so po našem mnenju to storili.

Kar sledi, ni lestvica, temveč izbor. Videospoti v njem so enakovredni.

Seznam je v abecednem vrstnem redu.

Broken Lock – Mass-Produced Unicorns

Pojavljanje znanih igralskih obrazov v slovenskih videospotih ni tako pogosto kot v zahodnem svetu, kar je škoda, kajti videi s tem nedvomno pridobijo na karizmi in gledljivosti. Črnomaljska skupina Broken Lock se je skupaj z režiserjem Simonom Inhitarjem poslužila tega prijema in je za glavno vlogo najela Primoža Bezjaka (Petelinji zajtrk). Še nekaj za oko privlačnih vizualnih učinkov in voilà – pred nami je zelo soliden videospot.

Gušti – Navaden občan

Miha Guštin oz. Gušti je kar reden gost naših lestvic najboljših slovenskih videospotov leta, saj se je nanjo uvrstil že v letih 2010 in 2011.  Kljub temu, da gre za izrazito pop glasbenika, ta 45-letni Ljubljančan vedno poskrbi tudi za kakovostno vizualno podobo, s čimer predstavlja dragocenega izvajalca na domači video sceni. Navaden občan je sicer očitna predelava videospota Brave Bulging Buoyant Clairvoyants (2008) skupine Wild Beasts, a vpadljiv vizualen koncept tudi tu zelo dobro deluje. Vsekakor povsem dovolj za izstopajoč izdelek na domači sceni.

Koala Voice – Stranger’s Tides

Koala Voice so že drugo leto zapored na našem seznamu, a tokrat z drugo režisersko ekipo. Matevž Jerman in Matej Bandelj sta za skupino s pomočjo kreativne uporabe 360-stopinjske kamere sestavila psihadelično igro podob, ki gledalca zadane brez da bi ta moral poseči po psihoaktivnih sredstvih. Vsekakor zavidljiv dosežek. Ko se je že zdelo, da je na mednarodni sceni uporaba te estetike postala nekoliko izrabljena, Stranger’s Tides raziskuje povsem nove možnosti njene uporabe.

Matter – Safari

Dvoma ni. Fantje iz kamniškega tria Matter so nesporni vladarji slovenske glasbene video scene. Skupaj s svojimi režiserji (v tem primeru z Maticom Zavodnikom) enega za drugim ponujajo videe, ki so sicer še vedno nizkoproračunski, a vseeno iz vsakega kadra žari težnja po drugačnosti ter po vzpostavitvi lastnega prepoznavnega sloga. Matter je ena redkih zasedb pri nas, ki svoje ustvarjanje spoštuje dovolj, da se je pripravljena tudi videospotov lotevati z enako srčnostjo kot svoje glasbe.

Matter – Anakonda (feat. Napravi Mi Dete)

Režiserka Katarina Rešek oz. КУКЛА se je s skupino Matter že lani uvrstila na naš seznam najboljših videospotov leta. Reškovo zaznamuje razkošna fotografija, kakršne smo vajeni videti v mnogo bogatejših videih in predstavlja eno redkih ustvarjalk, ki je pri nas sposobna z nizkim proračunom ustvariti videospote na najvišjem nivoju. Anakonda se začne z uprizoritvijo kultnega prizora iz Kubrickove Peklenske pomaranče, od tam naprej pa se režiserka spet vrne k fotografski igri barv, kar postaja njena prepoznavna estetika. Nobenega dvoma ni, da je Katarina Rešek prvo režisersko ime slovenske video scene ta hip.

Napravi mi dete – Napoleon

Katarina Rešek je seveda aktivna tudi kot glasbenica in v videospotu Napoleon je pokazala najboljše iz obeh umetniških svetov. Vizualna plat tu ponovno blesti in dobro zgošča režiserkin slog, ki ne temelji toliko na pripovedovanju, temveč na vzpostavljanju dekadentnega vzdušja in na prevpraševanju človekove identitete. V vsakem primeru daleč nad tistim, česar je ta hip zmožna večina režiserjev glasbenih videov pri nas.

Nipke – Noben me ne razume

Če bi podeljevali nagrade za najbolj prikupen videospot leta, bi ta zagotovo šla v roke Boštjanu Nipiču oz. Nipkeju in njegovemu spotu za komad Noben me ne razume, v katerem dva fantka na podlago raperjevega besedila izražata tegobe odraščanja. Videospot brez večjih estetskih pretenzij očara že z izvrstnima mladima igralcema, ki sta perfektna v vlogi navihanih hip hoperjev, pa tudi na prvo oko neopazna režija pridoda dobršen delež h končnemu učinku. Spot so izdelali pod Nipkejevo hišno produkcijsko alter persono Božo proda kšn G.

Trkaj ft. Omar Naber – Dolina MC-jev

Animirani videospoti na tej majhni glasbeni sceni predstavljajo metodo, kako videospotu podati nekoliko drugačno estetiko, zato ni presenečenje, da se prav tovrstni izdelki redno uvrščajo na naše lestvice naj slovenskih videov leta. Animator Andrej Kamnik je za Trkaja tokrat naredil preprost, a učinkovit video na tematiko urbanega življenja in hip hop kulture, s tem pa še enkrat pokazal, kako uspešno risbe znano stvar povedo na nekoliko bolj svež način.

Werefox – Triads

Tudi Werefox so med tistimi izvajalci, ki se vračajo na našo lestvico najboljših videospotov leta, saj smo jih gostili že leta 2013. Tokratni video je nastal v lastni produkciji, saj ga je režiral član skupine Manuel Hahn.  Triads še enkrat več, tako kot v dobrih starih časih skupine Psycho-Path, temelji na karizmi glavne pevke Melanija Fabčič – Melée, ki tudi po 25 letih nastopanja še vedno predstavlja unikaten glas na domači rock sceni.

+ posebna omemba: Donačka – Ta moj medo

Videospoti na slovenski narodnozabavni sceni so kljub vzponu mlajših zasedb, katerih glasba je bližje sodobnemu popu kot pa tradicionalnemu izročilu, nekako ostajajo v kameni dobi. Še vedno prevladujejo preprosti izdelki s skromnimi estetskimi prijemi in pripovedmi na liniji med gozdom in gostilno. Videospot Ta moj medo skupine Donačka je ena redkih izjem temu pravilu. Če je to prvi znak, da bi se tudi na narodnozabavni sceni utegnila pojaviti večja kreativnost, potem je tovrstne videospote vsekakor potrebno pozdraviti. Videospot je za skupino Donačka izdelal animator Klemen Gorup.