10 slovenskih videospotov leta 2014

Slovenska videospotovska scena je tako majhna in slabo razvita, da jo zadnji dve leti v dobršni meri kroji zgolj ena sama televizijska oddaja: Točka. A če smo lani ob koncu leta ugotovili, da je dala ta oddaja nacionalne televizije ustvarjalcem in glasbenikom nov zagon ter da se je kakovost močno povečala, je letos opaziti kakovostni padec. Kje iskati razlog? Kot prvo, začetno navdušenje je uplahnilo. Glasbeni video je le redkokdaj zagotavljal dejansko večjo prodajo glasbe, zato se tudi finančna investicija praviloma ne izplača. Kot drugo pa je tu še vedno kriza in z njo tudi specifično pojmovanje te glasbeno-vizualne forme. Namreč, slovenska glasbena scena v ranjeni obliki privablja obiskovalce, ki videospota ne pojmujejo kot nujnega dela glasbene izkušnje, temveč se bolj zanašajo na koncerte in tradicijo. Vizualni izdelki, katerih smernice prihajajo iz Zahodnega sveta, so v tem obdobju zadnja skrb poslušalcev glasbe.

Kakšne “grehe” torej ponavljajo ustvarjalci, da scena kot celota ostaja tako povprečna? Predvsem je opaziti veliko iskanja bližnjic – miselnosti, da če boš vklopil kamero na koncertu, v studiu in na ulici, bo kar sam po sebi nastal “soliden” izdelek, za katerega tako ali tako ni potrebno garati, ker denarja zanj itak ni. Potem lenoba in neambicioznost – nobenega izgovora ni, da v času cenovno zelo dostopnih aplikacij za urejanje videa še vedno videvamo domala amaterske posnetke, katerih režiserji nimajo nikakršnega interesa, da bi se poučili o sodobnih tehnoloških in postprodukcijskih prijemih. In nazadnje še, tu je veliko slabega okusa – videospotov, ki na televizijo pridejo samo zato, ker ni dovolj velike količine dobrih videospotov in zato dajejo vtis, da “morda so na nek način dobri” (čeprav niso), s tem pa kvarijo povprečje. A vse našteto niso novi problemi. Vseeno pa bi pričakovali, da bo 21. stoletje z novimi tehnologijami izboljšalo tudi kakovost produkcije. No, vsaj v Sloveniji se to ni zgodilo. Ali, kot je rekel Ven Jemeršič v našem intervjuju: “Tehnologija sama ne naredi dobrih režiserjev.

Spodaj je seznam videospotov, ki so v letu 2014 dvigovali kakovost slovenske scene. Niso vsi enako dobri in peščica jih odstopa od ostalih na seznamu. Kateri so to, boste presodili sami. Kar sledi, ni lestvica, temveč izbor. Videospoti v njem so enakovredni.

 SEZNAM JE V ABECEDNEM VRSTNEM REDU.

6pack Čukur – Sorry stari

6pack Čukur je eden tistih izvajalcev, čigar videospoti že od začetka kariere temeljijo na raperjevi karizmi. Čukur je pač glasbenik, ki si upa pogledati v kamero, a ob tem ne zapade v pocukrane prijeme iz pop glasbe. Sorry, stari sicer ne premore takšnega navdiha kot njegova legendarna Šluk, šluk ali No. 1 žena, zato pa dober komad, cameo Teodorja Amanoviča – Toša ter raperjev nastop naredijo svoje. Video so posneli pri podjetju Aperturia, ki se sicer praviloma ukvarja samo s poročnimi videi.

Big Foot Mama – Kratek stik

Ven Jemeršič je neuničljiv. To so točno iste besede, ki smo jih ob seznamu najboljših slovenskih videospotov zapisali že ob koncu leta 2013. Po dveh videih za Dandelion Children se je režiser vrnil k Big Foot Mama, skupino, za katero je v 90-ih posnel nekaj svojih najboljših videov (Garbage, Nekaj sladkega). To je tretjič v zadnjih petih letih na Podobi-Glasbi, da se je Jemeršič s kakšnim svojim izdelkom uvrstil na seznam najboljših videospotov leta. Kljub temu, da ima njegova kariera za videospotovske razmere že precej dolgo brado, Jemeršič še vedno ostaja v samem vrhu slovenske scene.

Čedahuči – Tišina

Animirani videospoti se kar pogosto znajdejo med najboljšimi slovenskimi videospoti leta, ker je z animacijo lažje narediti nekaj bolj izstopajočega. Tu ni klišejskih koncertnih in studijskih posnetkov, temveč vsak animiran kader nastane iz ničesar. Kar pa ne pomeni, da beseda “lažje” opisuje tudi količino dela, ki je v videospot vložen, in ker je ta količina pri animacijah bistveno večja, si vsak dober izdelek zasluži dodatne pozornosti. Za Tišino skupine Čedahuči je video posnel CG animator Luka Bajt, ki je torej letos nadaljeval trend uvrščanja animiranih videospotov med najboljše slovenske videe leta.

Drumartica – Sex in the kitchen

Sex in the kitchen je precedens na slovenski video sceni. Takšni eksperimenti s formo glasbenega videa, ki se razteza v (nemi) kratki film ponavadi prihajajo iz ZDA ali Velike Britanije, režiser Dejan Babosek (poznamo ga po neodvisnem celovečernem filmu Izhod) pa ga je ustvaril kar med slovenskimi grudami. Škoda, da takšni izdelki ne prejmejo več pozornosti v medijih, zato pa ekipa tega videa dobi dva dvignjena palca na Podobi-Glasbi. Izdelku smo se ob izidu poklonili tudi januarski projekciji v Kinu Šiška.

Fed Horses – Down

Fed Horses so bili v letu 2014 zmagovalci natečaja ŠouRock, za njihov singl Down pa je videospot posnelo še eno podjetje, ki se sicer ukvarja s snemanjem porok: Flare Visuals. Video se naslanja na izvrstno fotografijo, ki je precej izstopala v letošnji ponudbi glasbenih videov na domači sceni. Upamo, da smo s tem videospotom dobili še en obetajoč bend, ki bo tudi v svoji nadaljnji karieri veliko stavil na kakovost svojih glasbenih videov.

Gramatik ft. Eskobars – Brave Men

Verjetno se bo kdo spomnil in vprašal, kako lahko Brave Men pristane med najboljšimi slovenskimi videospoti, Laibachov The Whistleblowers pa ne? Preprosto – pri slednjem ni sodeloval noben Slovenec, medtem ko je pri Brave Men kljub temu, da ne izgleda čisto nič slovenski, sodelovalo kar nekaj naših ljudi. Snemanje videov in kratkih filmov v ZDA s strani slovenskih ustvarjalcev je v zadnjem času dokaj zanimiv trend, ki privede do mešanih rezultatov, a pri Brave Men ni dvoma – izplačalo se je. Poleg tega pa je ustvarjalna ekipa video poslala še po nekaj filmskih festivalih in tudi tam požela uspeh.

Muff – Uspavanka

Muffovci so ena hitro vzpenjajočih glasbenih skupin zadnjih let na slovenski sceni in njihovi vse večji ambicioznosti sledijo tudi videospoti. Uspavanka je v produkcijskem smislu vrhunec njihove dosedanje poti, videospot, ki pokaže zavidljivo obvladovanje vseh aspektov spotovskega ustvarjanja, poganja pa ga krasen komad, zaradi katerega se vse skupaj toliko lažje usede v ušesa in oči. Video je posnel še en prekaljen režiser na slovenski sceni: Predrag Rajčić – Pericza. Najboljši videospot v njegovem opusu? Povsem možno.

Polona Kasal – Kamor greš

Minimalistični videospoti so kar pogosta stvar na slovenski sceni, saj režiserji in glasbeniki s tem na hiter način posnamejo dokaj dober izdelek. A to je lažje reči kot narediti. Le redkim je zares uspelo na ta način narediti nekaj res dobrega. Pri videu za Kamor greš Polone Kasal se vidi izkušeno oko fotografa Saša Hessa, ki je ta video postavil ob bok Kozoletovemu S tabo je izi med najboljšimi izdelki s tovrstnim tihim, intimnim pristopom.

Tekochee Kru – Se vozim

Režiser Robert Hedzet nam je lani podaril vsebalkanski video hit Ove Godine, ki ima že nič manj kot 2 milijona ogledov na YouTubu. Letos je ta režiser nadaljeval svoj dolgoletni trend ustvarjanja komercialnih, a zelo dobro narejenih videospotov, tako da se je s Tekochee Kru in spotom Se vozim spet uvrstil na lestvico. Hedzet je na kamero zelo dobro ujel humor komada, ki ostaja trdno na tleh in v osrčju problemov študentske populacije v času gospodarske krize. Skratka, produkcijska ekipa Fame & Flame nas še vedno obsipava z videospoti, ki jih je užitek gledati.

The Tide – Roll the Dice

Ustvarjalni tandem, ki ga sestavljata režiser Miha Knific in direktor fotografije Aljoša Korenčan, je poskrbel za izjemen dosežek na našem portalu. S tem videospotom za skupino The Tide sta se kar štirikrat v zadnjih petih letih, odkar spletna stran obstaja, uvrstila med najboljše slovenske video izdelke leta. Novembrska retrospektiva na Liffu je bila torej povsem upravičena, režiserski duo pa skupaj s svojim izvajalci (bodisi The Tide bodisi Katja Šulc) že dolga leta skrbi za nekaj najbolj kakovostnih in zanimivih glasbenih videov na domači sceni. Če se lahko ostali po kom zgledujejo, potem je potrebno pogledati samo Knifičev video opus, ki letos obenem praznuje okroglih 10 let.